Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Był o krok od półfinału! Maciej Piechowiak pożegnał się z "MasterChef Junior". Jak 11-latek ocenia swój pobyt w programie?

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior".
Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior". TVN/MasterChef Junior
Maciej Piechowiak odpadł z programu "MasterChef Junior" zaraz przed półfinałem. 11-letni kucharz z Dychowa (gmina Bobrowice) pożegnał się z kolegami i koleżankami w ósmym odcinku szóstej odsłony "MasterChef Junior". Jak będzie wspominał swój pobyt w programie?

Ósmy odcinek szóstej edycji "MasterChef Junior" nie był szczęśliwy dla Macieja Piechowiaka z Dychowa. W konkurencji eliminacyjnej, w ocenie jurorów, nie poradził sobie tak dobrze jak koledzy i koleżanki z przygotowaniem dania surf and turf. Maciek, Lena i Kuba zostali ocenieni najsłabiej przez jurorów. Pierwsza wymieniona dwójka musiała pożegnać się programem przed półfinałem "MasterChef Junior".

Maciej Piechowiak zakończył swoją przygodę z programem "MasterChef Junior".

Był o krok od półfinału! Maciej Piechowiak pożegnał się z "M...

Maciek Piechowiak: "Wiele się nauczyłem, będę się dalej rozwijał"

Maciek przyznaje, że jest bardzo szczęśliwy, że udało mu się zajść tak daleko w szóstej odsłonie programu "MasterChef Junior".

- Poznałem ciekawych ludzi, nowe przepisy - wymienia młody kucharz z Dychowa. - To była świetna, niezapomniana przygoda i zawsze będę ją miło wspominał.

- Nadal będę się rozwijał i robił to co kocham najbardziej dodaje Maciek. - Cieszę się również, że nie poddałem się w tamtym roku i spróbowałem jeszcze raz swoich sił w "MasterChef Junior". Warto ciężko pracować i rozwijać się, a potem sięgnąć po marzenia.

Przepis Maćka Piechowiaka z MasterChef Junior na pieczonego pstrąga

Jak zwykle młody kucharz z Dychowa podzielił się przepisem na jedno ze swoich dań. Tym razem z uczestnikiem "MasterChef Junior" możemy przyrządzić pieczonego pstrąga.

Składniki na pieczonego pstrąga:

  • 2 świeże pstrągi
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu lub tymianku
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • cebula

Składniki na warzywne dodatki

  • 4 większe ziemniaki - do 600 g
  • różyczki z połówki brokuła - 150 g
  • 400 g pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej

- Pstrąga tęczowego można piec, smażyć, dusić lub gotować - wyjaśnia Maciek. - W moim domu pstrąg najbardziej smakuje wszystkim pieczony w piekarniku z różnymi dodatkami.

- W towarzystwie ulubionych warzyw jest idealną propozycją na obiad dla całej rodziny dodaje M. Piechowiak.

Jak go przyrządzić?
Ryby przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po jednej stronie każdego pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka każdej ryby (brzuch) włóż po łyżce masła oraz po dwa plasterki cytryny, pietruszkę oraz cebulę i czosnek. Dodatkowe plasterki cytryny ułóż obok głów. Na pstrągi wylej 4 łyżki oliwy. Posyp je solą gruboziarnistą a między ryby wyłóż gałązkę rozmarynu lub tymianku.

Obierz cztery duże ząbki czosnku i ułóż bok pstrągów. Tak przygotowane pstrągi odłóż na bok i zabierz się za szykowanie warzyw. Formę/blaszkę wysmaruj odrobiną oliwy. Całe dno formy wyłóż częścią plasterków ziemniaków. Po całej powierzchni wylej dwie łyżki oliwy. Wyłóż drugą warstwę ziemniaków. Na całość wylej jeszcze dwie łyżki oliwy. Ziemniaki oprósz płaską łyżeczką soli prosto z młynka. Formę z ziemniakami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ziemniaki podpiekaj przez niecałe 20 minut. Na podpieczone ziemniaki wyłóż oba pstrągi tęczowe razem z ziołami, czosnkiem, cytryną i oliwą. Pomidorki umyj. Część pomidorków cherry przekrój na pół. Część zostaw w całości. Polecam użyć pomidorów w dwóch kolorach. Zarówno pomidory jak i brokuły umieść w formie pomiędzy rybami. Posyp wszystko pietruszką i lubczykiem. Formę z pstrągami i warzywami ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pstrągi piecz przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb). Formę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Więcej przepisów Maćka Piechowiaka można znaleźć na jego profilu na Instagramie:

MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 9 | Zwiastun:

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto