MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kotlet po kowalsku. Pyszne i pożywne danie na duży głód. Wypróbuj przepis na oryginalne kotlety z piekarnika

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kotlety po kowalsku to sycące danie na duży głód
Kotlety po kowalsku to sycące danie na duży głód 123rf/verdateo/zdjęcie ilustracyjne
Kotlety po kowalsku to przepis na wyśmienite i bardzo pożywne danie. Dodaje się do niego podsmażone pieczarki oraz cebulkę, a na koniec zapieka z serem. Pyszny, sycący i prosty do zrobienia posiłek na duży głód. Wypróbuj oryginalny przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

W skrócie:

Znudziły ci się tradycyjny kotlety schabowe w panierce? Mam dziś dla ciebie przepis na coś oryginalnego, ale łatwego do przygotowania. To kotlet po kowalsku, który jest równie smaczny i jeszcze bardziej pożywny. Nazwa potrawy sugeruje, że to posiłek godny kogoś pracującego tak ciężko jak kowal. Przepis i wykonanie są bardzo proste. Potrzebne są zwykłe kotlety schabowe, do których dodajemy pieczarki i cebulę. Wszystko najpierw obsmażamy, a potem zapiekamy. Na koniec dodajemy jeszcze ser, który roztapia się na kotletach. Jak widać danie jest naprawdę bardzo sycące. Warto podać do niego oprócz ziemniaków, surówkę, np. z młodej kapusty.

Kotlet po kowalsku – przepis na kotlet schabowy z piekarnika

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 kotlety

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 plastry schabu,

  • 250 g pieczarek,

  • duża cebula,

  • 8 plastrów sera gouda,

  • 2 łyżki mąki,

  • olej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika?

  1. Ustawiłam piekarnik na 180 stopni.

  2. Pokroiłam pieczarki oraz cebulę i podsmażyłam je na złoto na patelni.

  3. Każdy plaster schabu rozbiłam, posoliłam i doprawiłam pieprzem.

  4. Obtoczyłam kotlety w mące i podsmażyłam z każdej strony przez 2 minuty.

  5. Przygotowałam żaroodporne naczynie, na dno wlałam 4 łyżki oleju i rozsmarowałam.

  6. Do naczynia włożyłam kotlety, a na każdym z nich ułożyłam warstwę pieczarek z cebulą.

  7. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Pod koniec ułożyłam na kotletach ser.

  8. Kotlety po kowalsku podawałam z ziemniakami i surówką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kotlet po kowalsku. Pyszne i pożywne danie na duży głód. Wypróbuj przepis na oryginalne kotlety z piekarnika - Strona Kuchni

Wróć na kostrzynnadodra.naszemiasto.pl Nasze Miasto