MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Groch z kapustą...
fot. D. Łukasik

Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół

Groch z kapustą

Składniki:
• groch łuskany lub niełuskany w całości
• kapusta biała, kiszona
• przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
• cebula
• masło
• woda surowa, zimna

Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył. Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać, zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować. Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Gotować tak długo, aż będzie miękki. Ugotowaną kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.

Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre - Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)

Zobacz również

Pożar mieszkania na ul. Tęczowej. Zapaliły się zgromadzone w lokalu śmieci

PILNE
Pożar mieszkania na ul. Tęczowej. Zapaliły się zgromadzone w lokalu śmieci

Jednostki WOPR z regionu otrzymały pieniądze na zapewnienie bezpieczeństwa nad wodą

Jednostki WOPR z regionu otrzymały pieniądze na zapewnienie bezpieczeństwa nad wodą

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz