Święconka, czyli przyniesienie pokarmów do poświęcenia przez duchownego to zwyczaj, którey trwa od wieków. Najpierw święcono tylko chlebową figurkę o postaci baranka, potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki. Teraz w koszyku zazwyczaj mieszczą się chleb, masło, wędliny, słodycze i owoce. Zwyczaj nakazuje, że poświęcone pokarmy spożywać należy podczas wielkanocnego śniadania.
Także jak co roku, tłumy przybyły do kościoła w Strzyżewie Kościelnym. Koszyczki duże, małe, takie ozdobione kwiatami czy koronką były już gotowe do poświęcenia. Po zmówieniu modlitwy ksiądz proboszcz postarał się, aby wszystkie koszyczki dosięgła święcona woda. Poza tym przyznał:
- Gdy byłem mały, nigdy nie udało mi się donieść pełnego koszyka do domu
– mówił z uśmiechem, dając rodzicom do zrozumienia, że dziś powinni być wyjątkowo wyrozumimali
Święconka w Strzyżewie Kościelnym. Poświęcili pokarmy na śniadanie wielkanocne
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?