Przepis na syrop jest banalnie prosty i nie powinien być dla nikogo tajemnicą. Ale gdybyście jednak zapomnieli (albo naprawdę go nie znali), to u nas znajdziecie całą rozpiskę.
Warto ją poznać zwłaszcza teraz, gdy pogoda nie sprzyja osobom z obniżoną odpornością. Tymczasem syrop z cebuli naprawdę działa, jest odpornościową bombą i można go podawać niemal każdemu (uwaga: jedynie w przypadku najmłodszych dzieci wcześniej skonsultujcie się z lekarzem).
Syrop z cebuli: składniki
1. naczynie (polecamy duży słoik)
2. trzy cebule
3. cukier
dla kombinacji może być też jeszcze miód i czosnek (ale o tym za chwilę).
Syrop z cebuli: sposób przygotowania
Cebulę kroimy na małe kawałki, można też na piórka. Następnie pokrojoną układamy w naczyniu, każda kolejną warstwę posypując cukrem. Gdy wypełnimy naczynie (ale nie po sam czubek, bo musi być miejsce na wydzielający się sok), odstawiamy je przykryte ściereczką w suche i chłodne miejsce na minimum pięć godzin.
Po tym czasie cebula zacznie puszczać sok, który powinniśmy regularnie pijać. W kolejnych dniach pamiętajcie o dosypywaniu cukru. Domowa produkcja syropu spokojnie posłuży nam około 10-12 dni.
Dla osób, które lubią kuchenne eksperymenty: do pokrojonej cebuli można dodać posiekany czosnek i/lub miód. Tak zmienicie smak syropu, ale też dodacie mu kolejnych właściwości. Jedna uwaga: syropu z miodem nie powinny pić te osoby, które generalnie muszą uważać na jego spożycie.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Ta tragedia wstrząsnęła Skwierzyną i całą Polską
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?