Cynk ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, a także wpływa na odpowiedni wzrost i regenerację tkanek. Warto wiedzieć, że cynk nie jest magazynowany w organizmie, stąd bardzo ważne jest dostarczanie go w odpowiedniej ilości w codziennej diecie, bądź poprzez suplementację.
Cynk jest obecny w strukturze ponad 200 enzymów, co sprawia, że jego niedobór zaburza prawidłowe funkcjonowanie naszych tkanek i narządów.
Do najbogatszych źródeł cynku w codziennej diecie należą:
- dzikie ostrygi
- wątróbka
- kakao
- ryż
- nasiona
- grzyby
- nerkowce
- żółtko
- olej lniany
Sprawdźcie, czym może objawiać się niedobór cynku w naszym organizmie
Odporność i witalność
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?