MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób jest źródłem puryn, które są substancjami naturalnie...
fot. chai89/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Chorzy na dnę moczanową

Bób jest źródłem puryn, które są substancjami naturalnie występującymi w pożywieniu. Ich spożycie nie jest zalecane osobom cierpiącym na podagrę, ponieważ podczas ich trawienia w organizmie powstaje kwas moczowy, który prowadzi do powstawania kryształów moczanowych w stawach i tkankach, co powoduje stan zapalny i dolegliwości bólowe.

Zobacz również

Baranovski zachwycił na Juwenaliach w Kielcach. Tak się bawili studenci [ZDJĘCIA]

Baranovski zachwycił na Juwenaliach w Kielcach. Tak się bawili studenci [ZDJĘCIA]

Opolscy badacze wyróżnieni medalami państwowymi. Wzruszający prezent dla profesora

Opolscy badacze wyróżnieni medalami państwowymi. Wzruszający prezent dla profesora

Polecamy

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik